image of a girl

Nasza działalność

Wydarzenia i działalność w których nasza Fundacja brała udział w latach 1995-2006:

• 1.1995 - przetarg na budowę Pawilonu Rehabilitacyjnego wygrany przez firmę Prosbud
  • 03.95 - skompletowanie dokumentacji budowlanej i rozpoczęcie budowy z funduszy wojewódzkich
  • 12 09.95 - Msza Święta za budowę Pawilonu Rehabilitacyjnego
  • 29.08.1995 - wizyta kandydata na prezydenta Polski Aleksandra Kwaśniewskiego w Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie. Prezentacja modelu Pawilonu Rehabilitacyjnego. Obecność członków Parlamentu - T.Iwińskiego, T.Matyjka, D.Ciborowskiej oraz Ministra Zdrowia B.Michniewicza na miejscu budowy.
  • 12.12.1995 - Nagroda Orderu Uśmiechu dla Marka Trokenheima - Prezesa QUIZ'u 0 Kongresu Polaków w Szwecji za udział w zbieraniu funduszy na wyposażenie Pawilonu Rehabilitacyjnego.
  • 1996 - zauważalny postęp prac budowlanych
  • 13.11.96 - zadaszenie, ukończenie instalacji wodnej i elektrycznej oraz CO w pierwszym bloku Pawilonu
  • 11.12.96 - wizyta Wojewody Janusza Lorenza, na placu budowy
  • 02.97 - wpłata funduszy z Państwowego Funduszu Rehabilitacyjnego Osób Niepełnosprawnych - PFRON- na budowę Pawilonu Rehabilitacyjnego
  • 27.03.1997 - wizyta Premiera, Włodzimierza Cimoszewicza na placu budowy Pawilonu
  • 11.1997 - wpłata funduszy przez Premiera, Włodzimierza Cimoszewicza, na zakończenie budowy Pawilonu
  • 1.06.1998 - pierwsi pacjenci przyjęci w Poradni Rehabilitacyjnej w nowym Pawilonie
  • 3.06.1998 - Msza Święta poprowadzona przez Arcybiskupa Edmunda Piszcza i poświęcenie
  • 10.06.1998 - konkurs na kierownika Oddziału Rehabilitacji wygrany przez Annę Surażyńską
  • 13.06.1998 - oficjalne otwarcie Pawilonu Rehabilitacyjnego im. Anieli i Jarosława Pieniężnych w Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie. Otwarciu przewodniczył Wojewoda, Z.Babalski, Dyrektor Szpitala, E.Kolender, Dyrektor Wydziału Zdrowia, B.Michniewicz, reprezentanci Kongresu Polaków w Szwecji razem z Prezesem, Romanem Kobą oraz Prezes organizacji QUIZ, M. Trokenheim. Córka Anieli i Jarosława Pieniężnych - Krystyna Pieniężna-Nilsson odsłoniła upamiętniającą tablicę z napisem - Pawilon Rehabilitacyjny Pamięci Anieli i Jarosława Pieniężnych.