image of a girl

Nasza działalność

Wydarzenia i działalność w których nasza Fundacja brała udział w latach 1967-1994:

• 1967 - oficjalne otwarcie Szpitala Dziecięcego w Olsztynie z małym Oddziałem Rehabilitacji na potrzeby szpitala.
  • 1980 - projekt budowy pawilonu rehabilitacyjnego na potrzeby obsługi rosnącej liczby pacjentów
  • 1980-88 - brak możliwość wdrożenia projektu budowy pawilonu
  • 1988 - rozpoczęcie budowy Centrum
  • 1989 - zawieszenie budowy ze względu na wzrost inflacji
  • 1990 - założenie Komitetu na rzecz budowy Pawilonu
  • 1991 - ustanowienie porozumienia z Komitetem Wsparcia Społecznego oraz Kongresem Polaków w Szwecji (QUIZ) wspierającym inicjatywy społeczne w Polsce. Dzięki wsparciu i pracy Prezesa QUIZ'u - Marka Trokenheim'a - zbiórka funduszy na Pawilon Rehabilitacyjny była bardzo skuteczna. W czasie 8 lat zebrano wszystkie potrzebne fundusze na wyposażenie Pawilonu w sprzęt medyczny.
  • 6.06.1991 - Wizyta Jana Pawła II w Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie. Spotkanie z niepełnosprawnymi dziećmi i pracownikami służb medycznych odbyło się w szpitalu na miejscu planowanej budowy Pawilonu Rehabilitacyjnego.
  • 13.04.1992 - zarejestrowanie Fundacji Rehabilitacji Dzieci Niepełnosprawnych "Pomóż Mi", ze zbieraniem funduszy potrzebnych na wybudowanie, wyposażenie i funkcjonowanie Pawilonu przy Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie jako główny cel działalności.
  • 4.11.1993 - koncert w Olsztyńskiej Filharmonii. Zbiórka funduszy na budowę Pawilonu. Koncert poruszył serca miejscowych autorytetów oraz społeczeństwa i sala koncertowa była wypełniona po brzegi.
  • 30.11.1993 - spotkanie reprezentantów Fundacji: Anny Surażyńskiej, Ireny Mierzejewskiej-Grabowskiej, Marty Gąsiorowskiej i posłanki Danuty Ciborowskiej z Wojewodą Januszem Lorenzem. Obietnica wojewody sfinansowania budowy Pawilonu z funduszy wojewódzkich.
  • 1994 - liczne spotkania reprezentantów Fundacji (Anna Surażyńska), zarządu Szpitala Dziecięcego (Elżbieta Kolender, Czesław Chmielecki) i Dyrektora Wydziału Zdrowia (Bogdan Michniewicz)
  • 10.1994 - konkurs na projekt Pawilonu. Zwyciężył projekt Anny Damicz-Wejs z firmy TOPOS